طب سنتی چینی که به آن TCM می گویند نوعی از روش های ارتقای سلامت را شامل می شود قدمت پیدایش آنها به هزاران سال پیش می رسد. طبق این سبک از پزشکی فرایندهای بدن انسان به هم مربوط و وابسته هستند. و به صورت دائمی با محیط اطراف هم در ارتباط هستند. پس می توان گفت که در این روش بهبود ناهماهنگی در بدن و محیط اطراف مورد بررسی قرار می گیرد.
این شیوه بر اساس فلسفه نظریه های چینی ژنگفو و یین یانگ (پنج عنصر بنیادی) بنا شده است. در این روش همیشه از یک ساختار علمی تبعیت نمی شود. ولی بسیاری از متخصصان این طب سعی داشته اند آنها را در ساختاری از پزشکی شهودی جای دهند.
تعریف مریدین اصلی بدن
هسته اصلی روش TCM (طب سنتی چینی) این مفهوم را دارد که مجموعه ای از سه موجودیت اصلی در بدن انسان عبارتند از:
پنج ماده اساسس: موادی که موجبات حیات و حفظ آن را فراهم می کنند. این پنج ماده اساسی شامل QI که آن را انرژی حیاتی زندگی، زو یا همان خون، جینیه یا مایعات بدن، جینگ یا جوهر و شن که همان روح است، می باشد.
زانگ فو: متشکل از پنج جفت اندام یین یانگ است که پنج ماده اساسی مذکور را تولید می کند.
جینگ لو یا همان مریدین ها : خطوط و کانال هایی که اعضای زانگ فو را به هم وصل کرده و جریان مواد اساسی را در سرتاسر بدن هدایت و تنظیم می کند.
چند مریدین اصلی در بدن وجود دارد؟
قصد داریم در مورد جینگ لو صحبت کنیم، نقاط جینگ لو یا نصف النهار یا کانال های مریدین در طب سنتی بسیار مهم هستند و مورد توجه قرار می گیرند. مریدین ها به عنوان اصلی ترین روش های ارتقای سلامت در طب شرقی مثل طب سوزنی و ماساژ درمانی عمل می کنند.
در طب سنتی چین، نصف النهار که نام های دیگر آن جینگ لو، مریدین، مریدین های طب سوزنی، عروق انرژی و نقاط طب سوزنی می باشد، کانالی است که انرژی چی و مابقی مواد اساسی از طریق آن در بدن جاری می شوند.
مریدین ها مانند شبکه ای از مجموعه بزرگراه عمل می کنند که در تمام بدن گسترده شده اند درست مثل سیستم گردش خون در طب غربی ، با این تفاوت که آنها غیر فیزیکی و غیر قابل رویت هستند.
بله درست است درک کامل سیستم عملکرد مریدین ها کمی دشوار است. هر کدام از نقاط مریدین به مکان و اندامی خاص ربط دارد در عین حال که همه این نقاط به هم وصل هستند و تا حد زیادی به هم مرتبط می باشند. توضیح کامل این مطلب در این مقاله نمی گنجد ولی برای سهولت درک مطلب، شبکه مریدین ها را به دو دسته اصلی تقسیم میکنیم. کانال های جینگ مای یا کانال های مریدین اصلی بدن و لومای یا کشتی های وثیقه!
جینگ مای به سیستم مریدین های اصلی بدن اشاره دارد، هدف اصلی آنها تنظیم جریان حیاتی درسراسر بدن می باشد. به طور کلی، ۷۲ مریدین اصلی در بدن وجود دارد. از این هفتاد و دو مورد مریدین بیست مورد از مهم ترین شان در طب سوزنی مورد بررسی قرار میگیرد.
مریدین های اصلی بدن عبارتند از : دوازده نصف النهار اصلی یا اولیه: اینها مریدین های اصلی بدن هستند. آنها با اعضای zang-fu پیوند دارند و مسیرهای اصلی که چی و خون در کل بدن پخش می کند.
هشت کشتی فوق العاده : وظیفه آنها پیوند دوازده مریدین اصلی بدن است.
دوازده نصف النهار واگرا یا متمایز : این کانال های انرژی وظیفه دارند که چی دفاعی و یوان والد را به هم پیوند دهند.
لومای ها رگهای وثیقه شاخه های جینگ مای می باشند. سه دسته عمده زیر از دسته لومای ها هستند:
پانزده وثیقه یا رگ اتصال که نصف النهار داخلی و خارجی را به یکدیگر وصل می کند.
رگ ها یا وثیقه های سطحی : آنها در سطوح بدن، جایی که عملکرد مریدین های اصلی بدن پدیدار می گردند قرار دارند.
وثیقه یا رگ های عضلانی : چی دوازده مریدین اصلی بدن را در تاندون ها، ماهیچه ها و مفاصل می گستراند.
در کل تعداد مریدین های بدن به ۴۰۰ می رسد که اغلب آنها در راستای دوازده مریدین اصلی بدن قرار گرفته اند. این نقاط در طب سوزنی بسیار مهم هستند.
سیستم وثیقه یا مویرگی یک انشعاب از عروق مویرگی دارد که در تمام بدن گسترده می شود، به این معنی که در ۱۲ قسمت پوستی و از هر نقطه در مریدین های اصلی بدن سرچشمه می گیرد.
این هشت کانال مریدین در مطالعه چیگونگ، تایجی کوان و کیمیاگری چینی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. این مریدین ها به دلیل اینکه به عنوان مخازن ذخیره انرژی به شمار می آیند با مریدین های اصلی بدن تفاوت دارند و دلیل تفاوت آنها این است که به طور غیر مستقیم با اعضای داخلی و زانگ فو در ارتباط می باشند.
مریدین اصلی بدن شامل چیست؟
دوازده مریدین اصلی بدن کانالهای انرژی پایه ای هستند که چی از بین شان حرکت می کند. آنها در بازوها و پاها وجود دارند، خواص یین یانگ دارند و به یک عضو خاص Zang-fu وصل شده اند.
شش مریدین یین وجود دارد که در قسمت درونی بازوها، پاها، سینه و تنه می باشند. شش مریدین یانگ در قسمت خارجی هر بازو و هر پا و سر و بالاتنه وجود دارند.
به طور کلی، سه نصف النهار یین (قلب، ریه و پریکارد) و سه نصف النهار یانگ (روده کوچک، روده بزرگ و سانجیائو) بازو، و همچنین سه نصف النهار یین (کبد، کلیه، طحال) و سه یانگ وجود دارد. مریدین ها (مثانه، کیسه صفرا و معده) ساق پا.
این سیستم از سه الگوی یین و سه یانگ به عنوان نظریه شش مریدین شهرت دارند. این تئوری نوع یین یانگ چی و درجه دریافت نور خورشید را توصیف می کند که بر اساس موقعیت آن بر روی بدن است، از بیرونی تا داخلی.
تای یانگ- یانگ بزرگتر. بیرونی ترین. موقعیت خلفی.
یانگ مینگ – روشنایی یانگ. موقعیت قدامی.
شائو یانگ-لسر یانگ. موقعیت خلفی.
تای یین-یین بزرگتر. موقعیت قدامی. جایی که ریه و چی طحال به هم وصل می شوند.
شائو یین-یین کوچک. موقعیت خلفی. جایی که چی قلب و کلیه با هم ارتباط دارند.
جو یین-یین مطلق. درونی ترین موقعیت جانبی یا وسط. جایی که کبد و پریکارد چی به هم وصل می شوند.
منابع: